Please visit my other blog

maandag 13 september 2010

September days......with baklava.

Septemberdagen zijn dagen die korter worden...'s avonds kaarsjes en warme sokken aan...paddestoelen verschijnen...herfstasters gaan bloeien...vlinders in mijn tuin...bloeiende heide en rozenbottels op de tuintafel...





en een verdwaald zaadpluisje...?


Wat voor mij ook bij deze dagen hoort is dat mijn man een heerlijke schaal baklava maakt volgens eigen recept. De walnotenboom laat nu langzaam aan zijn noten vallen en de kinderen rapen ze elke dag. Tijd voor baklava dus, voor de liefhebbers volgt hier het recept.

Voor de siroop heb je nodig:
750ml water
400gr suiker
1 eetlepel honing.
Even laten inkoken voor een niet te dunne siroop.

Voor de notenmix:
doe in een keukenmachine 300gr gepelde walnoten
2 eetlepels suiker
1 volle theelepel kaneel.
Mix dit tot een grof mengsel.
Verder nodig:
smelt een half pakje roomboter samen met 10 eetlepels olijfolie,
rol filodeeg.

Ga nu als volgt te werk:
rol het filodeeg uit en snijd het eenmaal doormidden,
leg twee velletjes op elkaar en smeer dit in met het botermengel,
bestrooi dit nu met de notenmix
Leg hier nu weer twee velletjes filodeeg bovenop en besmeer weer met het botermengsel en bestrooi met de notenmix.



Rol nu voorzichtig het filodeeg op en leg het in een ovenschaal. Herhaal dit tot de ovenschaal vol is.
Snij nu voorzichtig de filorolletjes in stukjes en bak het +/- 30 minuten op 160-170 graden in een (hetelucht) oven.


Giet, zodra  het uit de oven is, de siroop voorzichtig  in de schaal. Laten afkoelen en daarna 1 dag in de koelkast zetten zodat de siroop er helemaal in kan trekken.



Bon appétit.



 

En als laatste laat ik jullie deze twee zusjes zien die ik heb gemaakt. Ik vind ze zelf zo schattig geworden. Ze gaan binnenkort op reis want ik maakte ze voor een lieve blogvriendin die pas jarig is geweest. Ik weet zeker dat ze zich daar (in Veenendaal hihi) erg thuis zullen voelen.

 


 

 

Liefs, Ingrid.

19 opmerkingen:

  1. OOh wat heerlijk!! Ik wou dat ik een walnotenboom had!! Ik vind baklava zo lekker!!
    en je heather is zo mooi met die paddestoelen
    super!!
    fijne week
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ingrid, Heeeeeerlijk zeg !!!.... Ben een echte zoetekauw. Alleen jammer dat ik vanmorgen me weeg momentje weer had....zucht... werd ik weer op de feiten gedrukt.
    Eet smakelijk voor jezelf !
    Groetje Rianne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig werk met die mooie poppen Ingrid,je vriendin zal zeker blij zijn!!dank je wel voor het zo te lezen lekkere recept!geniet nog van je dagje...

    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het recept is heerlijk, maar ik eet zelden baklava (ik durf het bijna niet te zeggen als semi-residente in Griekenland!). Met zoet kan je mij niet verleiden. Lieve groet, @nne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooooooh wat ben ik je dankbaar voor dit recept, vind het zo heerlijk koop het weleens in de Turkse supermarkt maar ga het nu zelf proberen. Walnotenbomen doen het goed op Brabantse grond, bij de buren van mijn zus (Helmond) staat ook zo'n kanjer in de tuin.
    Wat heb je trouwens je blog prachtig vernieuwd, mooie header!!

    Fijne dag, lieve groet van Carina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oooh wat een plaatjes zijn de poppen! En die baklava klinkt goed en ziet er ook nog eens lekker uit. Bij ons gemeentehuis staan walnotenbomen. Helaas zijn er dit jaar niet zoveel walnoten, maar ik zal toch eens gaan zoeken.
    Liefs Ester

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat heeft dat toch ook weer z'n charmes hè Ingrid, de herfst met al z'n prachtige kleuren. Wat heb je een mooie foto's gemaakt van de mot, vlinder en vooral het pluisje. Ik heb afgelopen zaterdag een bolchrysant gehaald en in een mand op de tuintafel gezet voor een beetje herfstsfeer.
    Mmmmmm......dat lijkt me echt een heerlijk recept van de Baklava, ik heb dit nog nooit geproefd, maar ik ben gek op noten, dus dat zal wel smaken.
    En wat zal jij je blogvriendin verrassen met dat mooie tweetal, wat heb je dit weer prachtig gemaakt.
    Ik heb je trouwens nog getikt hihi.....ik weet niet of je dit leuk vind om aan mee te doen, het is geheel vrijblijvend hoor.
    Nou lieve meis, een fijne week toegewenst, ik zal misschien wat minder aanwezig zijn, want zoonlief krijgt morgen de sleutel en wij zijn het klusteam hihi.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooie dingen laat je ons allemaal zien zeg! Prachtige foto van dat verdwaalde pluisje!
    Baklava heb ik nog nooit geproefd dus dank je voor het recept, ben van plan het eens te proberen! Die zelfgemaakte poppen zijn echt de max. Ze doen me denken aan net zo'n pop die mijn oma voor me maakte toen ik klein was, het was dan echt een "holly hobbie" rage.
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  9. oooooo, dat ziet er lekker uit.. Jammie. Echt iets lekkers voor bij een goed kop thee en dan in het herfstzonnetje.. Lijkt mij een goed plan!
    Je creatie ziet er prachtig uit, ik vind dat zo knap hé....Die vriendin boft maar met zo`n vriendin!

    Groetjes van Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh heerlijk zeg...ben er zo gek op.
    Heb het zelf alleen nog nooit gemaakt.....ideetje dus.
    En wat een lieverds zeg...wat lief dat je ze haar cadeau geeft zeg......
    Fijne week
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heerlijke walnoten baklava, heb het recept meteen even overgenomen.De zusjes zijn schattif, en ik denk dat ik weet waar ze gaan wonen :)
    Liefs
    Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lekker baklava...mmmmm! En wat ziet je blog er mooi uit, lieve groet Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb dat ooit ook eens gemaakt...tis zo lekker.............maar zo slecht.en ik kan er niet van afblijven.....dusse ben verstandig ...kijk alleen maar plaatjes.....hahahhah!! leuke post !!! prachtig je blog zo.....liefs Ria....

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het is al weer een tijd geleden dat ik langs ben geweest, maar dan is de verrassing des te groter als ik je blog zie Ingrid. Het is letterlijk en figuurlijk smullen geblazen bij je, wat heerlijk die balklava, en die poppen meer dan "Sweet" zo ontzettend lief. Dat wil ik toch ook eens proberen, ik zou de tijd wel stil willen zetten er zoveel leuke dingen te malen.

    Groetjes en liefs Janni

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ohhh ze zijn leterlijk SWEET de zusjes Ingrid, wat een schatjes zijn het. En wat een goddelijk recept zeg, ziet er uit om in te bijten. Je vlinderfoto's zijn van grote klasse, heerlijk altijd weer hé deze periode van het jaar. Als het hoog zomer is wil je er niet aan denken maar als het weer wat guur gaat worden en alles zo mooi in de natuur gaat verkleuren dan heb ik echt weer zin in de herfst en Winter. Mooie post...

    lieve groet, Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hay lieve Ingrid,

    Meis wat vindt ik deze post toch ontzettend mooi!
    Het heerlijk recept, met de foto's erbij en dan die snoezige popjes...
    En of dat niet genoeg is, dan ook nog die ontzettens mooie foto's van de vlinders!
    Dit is echt genieten...hier wordt ik helemaal blij van..dank!

    Liefs,
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb al een paar keer baklava gemaakt, maar gewoon volgens recept van Appie. Ik ga jouw recept ook onthouden. Het ziet er heerlijk uit. Groetjes, Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Die baklava ziet er goed uit, lekker hoor.
    De foto's van de vlinders zijn ook geweldig.

    groetjes,
    Pien

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik meen 't, dit recept ga ik binnenkort echt maken...baklava vind ik al sinds mijn jeugd een goddelijk goedje maar ik ben er nog nooit aan begonnen om 't zelf te doen, snap 't zelf ook niet haha
    Jouw recept zet mij aan tot actie! Dankjewel!

    Groetjes, Veronique

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for your sweet comment,
Hugs...Ingrid.